magdalena30, który rocznik auta? To nie była Twoja wina, trzeba było oddać na serwis i zlecić naprawę bezgotówkową.
przegląd rejestracy - brak miejsca w dowodzie rejestracyjnym
Zwiń
X
-
przegląd rejestracy - brak miejsca w dowodzie rejestracyjnym
Jak w temacie. W maju muszę zaliczyć kolejny przegląd rejestracyjny Octavki - w dowodzie rejestracyjnym nie mam już miejsca na pieczątkę. Ostatnie miejsce wykorzystałem w zeszłym roku. Czy ktoś ostatnio przerabiał procedurę wymiany dowodu w Wydziale Komunikacji? Jak to wygląda?pozdrawiam - Darek
-
-
ruwado, tu masz tak na szybko wygooglane: http://bip.gliwice.eu/strona=50,8,10
podejrzewam że cennik jest wszędzie ten sam.... jak szybko załatwisz sprawę to nowy dowodzik będziesz mieć przed terminem majowego przeglądu :idea:SPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dropsNormalnie. Jedziesz na przegląd, dostajesz karteczkę z którą udajesz się do wydziału komunikacji i płacisz za nowy dowódSkoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
ja przerabiałem w zeszłym tygodniu
kwit z przeglądu, jedziesz do wydziału, składasz wniosek o wymianę z powodu braku miejsca na wpisy
dodatkowo wniosek o wydanie tymczasowego wtórnika
gotóweczką ~75 zyla !, jak podasz telefon to dostaniesz esa, kiedy po odbiór
u mnie w Kartuzach 7 dni roboczych to trwało->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
dzięki, mam tylko jedną wątpliwość. czy jak pojadę po nowy DR przed upływem ważności przeglądu, to też muszę go oddać i płacić za tymczasowy i za nowy, czy mogę na aktualnym jeździć i nie płacić za tymczasowy dowód?
Zgodnie z tym co napisali w BIP Wydz. komunikacji Gliwice
"Brak miejsca na wpis o terminie badania technicznego – wymiana dowodu rejestracyjnego
1. Co powinienem wiedzieć?
Wymiana dowodu rejestracyjnego oznacza, że:
jeżeli w dowodzie rejestracyjnym upłynął już termin następnego badania technicznego pojazdu urząd zatrzymuje dotychczasowy dowód rejestracyjny i na wniosek właściciela może wydać pozwolenie czasowe dopuszczające pojazd do ruchu przed otrzymaniem stałego dowodu rejestracyjnego;
jeżeli w dowodzie rejestracyjnym nie upłynął termin następnego badania technicznego pojazdu urząd zwraca dotychczasowy dowód rejestracyjny właścicielowi pojazdu do czasu wydania nowego dowodu rejestracyjnego, chyba że właściciel pojazdu wnioskuje o wydanie pozwolenia czasowego, wtedy urząd zatrzymuje dotychczasowy dowód rejestracyjny,
odbiór dowodu rejestracyjnego następuje najczęściej do 3 tygodni."
chyba lepiej pojechać wcześniej i darować sobie opłatę za tymczasowy dowód.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
ruwado, jak to mówią: róbta co chceta :wink:
masz początek kwietnia, na nowy DR czeka się wg tego co piszą zwykle do 30dni .... jak termin kolejnego badania technicznego w SKP masz później niż te 30dni, to wg mnie na ch*j Tobie pozwolenie czasowe ? :lol:
zadzwoń może na jakąś infolinię swojego wydziału komunikacji i się dowiedz wszystkiego jak to wygląda w praktyce :idea:
SPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Pojedź normalnie na przegląd przed upływem terminu w maju i tyle.
Pamiętam, że jak się z tym kwitem zgłosiłem do WK, to dostałem pieczątkę do dowodu w adnotacjach, że przegląd jest i chyba info o wymianie dowodu - bez tymczasowych itp. Ale to ze 2/3 lata temu było. Może aktualnie coś się zmieniło.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoczy jak pojadę po nowy DR przed upływem ważności przeglądu, to też muszę go oddać i płacić za tymczasowy i za nowy, czy mogę na aktualnym jeździć i nie płacić za tymczasowy dowód?
[ Dodano: Czw 03 Kwi, 14 11:28 ]
a tak BTW, to wku.wiające jest to, że jak się kończy miejsce w dowodzie na pieczątki to za nowy musisz płacić normalną kwotę :evil: ale cóż, takie jest nasze państwo - "żeby żyło się lepiej" :evil:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikia tak BTW, to wku.wiające jest to, że jak się kończy miejsce w dowodzie na pieczątki to za nowy musisz płacić normalną kwotę ale cóż, takie jest nasze państwo - "żeby żyło się lepiej"
jest to kolejny przykład "martwego" przepisu w tym kraju- owszem, jest obowiązek wymiany dowodu rej jak już nie masz miejsca na pieczątki- ale nikt nigdzie na zapisał żadnej kary (podniesiony głos urzędnika się nie liczy) jeśli się tego nie zrobi....
podobnie jest z obowiązkiem przerejestrowania samochodu do 30 po zakupie....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikiw każdym przypadku kiedy wyrabiasz wtórnik DR musisz oddać stary i najpierw dostajesz "miękki" a po jakimś czasie "twardy->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Gorzej masz kartkę od diagnosty i jedziesz za granicę. W Pl możesz sobie jeździć.
Zamieszczone przez rafikiw każdym przypadku kiedy wyrabiasz wtórnik DR musisz oddać stary i najpierw dostajesz "miękki" a po jakimś czasie "twardy". Zaświadczczenie od diagnosty, że masz aktualny przegląd jest ważne 30 dni.
"jeżeli w dowodzie rejestracyjnym nie upłynął termin następnego badania technicznego pojazdu urząd zwraca dotychczasowy dowód rejestracyjny właścicielowi pojazdu do czasu wydania nowego dowodu rejestracyjnego, chyba że właściciel pojazdu wnioskuje o wydanie pozwolenia czasowego, wtedy urząd zatrzymuje dotychczasowy dowód rejestracyjny"pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zajasnikt Ci nie broni latać cały rok z kartką od przeglądu w dowodzieO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuzajas napisał/a:
nikt Ci nie broni latać cały rok z kartką od przeglądu w dowodzie
No tak może się nie udać. Przy kontroli drogowej po 30 dniach od zrobienia przeglądu (30 dni ważność na kartce od diagnosty) może być pokuta i zatrzymanie dow. rej. Dokumentem dopuszczającym do ruchu jest dow. rej. i pozwolenie czasowe, a nie kartka lub kartki z SKP . I w tych dokumentach maja być odpowiednie wpisy w odpowiednim terminie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoWydział Kom. w Gliwicach na stronie podał:
"jeżeli w dowodzie rejestracyjnym nie upłynął termin następnego badania technicznego pojazdu urząd zwraca dotychczasowy dowód rejestracyjny właścicielowi pojazdu do czasu wydania nowego dowodu rejestracyjnego, chyba że właściciel pojazdu wnioskuje o wydanie pozwolenia czasowego, wtedy urząd zatrzymuje dotychczasowy dowód rejestracyjny"
Komentarz
-
-
mnie gościu spytał, czy chcę dowód tymczasowy, żeby jeździć
bo jak nie chcę, to nie mam nic i nie jeżdżę :shock:->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UM Gliwice"jeżeli w dowodzie rejestracyjnym nie upłynął termin następnego badania technicznego pojazdu urząd zwraca dotychczasowy dowód rejestracyjny właścicielowi pojazdu do czasu wydania nowego dowodu rejestracyjnego, chyba że właściciel pojazdu wnioskuje o wydanie pozwolenia czasowego, wtedy urząd zatrzymuje dotychczasowy dowód rejestracyjny"
Komentarz
-
-
Dzisiaj rozmawiałem z informacją w wydz. komunikacji (Warszawa Śródmieście). Jeżeli mam aktualne badanie techniczne do połowy maja - to przyjeżdżam z dowodem rejestracyjnym i kartą pojazdu do wydz. kom., wypełniam wniosek i nie oddaję dowodu. Od razu opłacam tylko za nowy dowód stały, nie muszę mieć czasowego. Koszt 54,50 zł. Ponieważ żona jest współwłaścicielem, a ja będę sam załatwiał sprawę - mam mieć upoważnienie z zaznaczeniem pokrewieństwa (mąż - żona) - wtedy nie ma opłaty skarbowej od pełnomocnictwa.
Najprawdopodobniej w środę pojadę i sprawdzę, czy przy okienku nic nie zmienią.
[ Dodano: Sro 09 Kwi, 14 09:18 ]
No i byłem dzisiaj rano. tak jak poinformowano mnie w informacji:
1. opłata zrobiona przelewem na konto żeby było szybciej i żeby nie biegać od okienka do kasy
2. Wypełniony wniosek
3. Pełnomocnictwo żony (współwłaściciela) - bez opłaty skarbowej
4. Odbiór nowego dowodu za około tydzień
5. Do czasu odbioru nowego dowodu (stary oddają, ponieważ nie minął jeszcze termin badania technicznego - nie jest konieczny dowód czasowy w tym przypadku) zatrzymują kartę pojazdu. kartę wydają z nowym dowodem.
Byłem o 8 00 - pierwszy numerek, wszystko trwało 10 minut.
[ Dodano: Wto 15 Kwi, 14 10:11 ]
Dzisiaj nowy dowód rejestracyjny odebrany - zamówiony w środę i w piątek już był w Urzędzie!pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz